top of page

Onze missie

Tureluur biedt kinderen tussen de 4 en 8 jaar natuurbelevingen die ze bijblijven! Het bos in, de tuin in of het park in. Want wat valt er veel te beleven en ontdekken wanneer de blaadjes ze om de oren waaien. De natuur lokt uit, laat luisteren, voelen, ruiken, proeven en zien. Tureluur is weg van de natuur en er daardoor heel dichtbij. We vinden het belangrijk om kinderen een duwtje in de rug te geven naar leren van en over de natuur zonder de focus te leggen op leren. We leggen de focus op ontdekken en ervaren. Met creativiteit, fantasie of gewoon een enorme dosis energie. Met tureluur gaan zoveel mogelijk kinderen op avontuur in de natuur!  

vitolda-klein-scbqlqoh28o-unsplash.jpg

Waarom Tureluur?

Tureluur is ontstaan vanuit de belevenissen die ik (Maaike) in de natuur had. Ik kan met recht zeggen dat ik de natuur magisch vind. 

Dat ontdekte ik des te meer toen ik begon als pedagogisch medewerker (of bosjuf) bij natuurbso Amelis Buiten. Ik maakte alle seizoenen in het bos ineens zoveel bewuster mee nu ik er 2 middagen per week was. Aan de kinderen merkte ik ook verschil. Energie kan er ongestoord vloeien, er is plek voor rust en verwondering, hun fantasie wordt geprikkeld en er wordt vooral heel goed gekeken. We zagen het bos oranje worden, de blaadjes vallen, het mos floreren in de winter, we speelden met regen en overwonnen hagel, we zagen de eerste knoppen groeien, de allerkleinste blaadjes uitgroeien tot grote stevige bladeren en uiteindelijk het bos veranderen van kaal naar een groene jungle. En dan begon het weer opnieuw. 

Ik zag met eigen ogen hoe goed het de kinderen doet om in de natuur te zijn. Kinderen zijn zo ontzettend nieuwsgierig en hebben een verwondering die je alleen maar aan wil wakkeren. Ik vond dat het tijd werd om dat voor meer dan de 16 kinderen in mijn groepen op de bso mogelijk te maken. Daar ontstond Tureluur. Met mijn persoonlijke missie om elk kind handvatten te geven om met andere ogen naar de natuur te gaan kijken. Magisch is het al, je moet het alleen zien en ervaren.

sigmund-BulncZDTyDI-unsplash.jpg

Wie zit er achter Tureluur?

Ik dus! Misschien heb je me al in een van de pakketten voorbij zien komen. Ik ben Maaike Delver, een 31jarige speelfanaat. Een van mijn eigenschappen is dat ik me verschrikkelijk goed kan verwonderen over dingen die er altijd al zijn. Heerlijk vind ik dat. Vooral om daarover een gesprek op gang te brengen met kinderen.

 

Van mijn 15e tot mijn 24e heb ik heel veel als invaller op kinderdagverblijven gewerkt. Heel leuk, maar op den duur niet uitdagend genoeg. Ik werd altijd een beetje verdrietig wanneer er bij regen door sommige collega's werd geroepen: ‘Vandaag kunnen we niet naar buiten’. Er zat al een sprankje Tureluur in mij toen.

 

Met wat leuke omzwervingen kwam ik uiteindelijk als pedagogisch medewerker bij bso Amelis Buiten terecht. Op mijn pootjes. Naast werken op de bso en werken aan Tureluur ben ik ook regisseur. De afgelopen 6 jaar maak ik videoproducties voor bedrijven in het sociale domein. Hierbij heb ik me niet altijd achter de camera verscholen, maar stond ik soms ook voor de camera. Ook dit breng ik mee naar Tureluur. Mijn kracht om een verhaal te vertellen. Het grootste plezier zit voor mij in het bedenken van de thema's, het uitdenken en uitproberen van de activiteiten, nadenken over hoe Tureluur bij meer kinderen terecht kan komen en me bemoeien met de vormgeving. Om tussendoor wat rust te vinden ben ik regelmatig in het bos, hang ik aan een boulderwand of sta ik op een camping met mijn tentje.

Misschien tot ziens?

View recent photos.png
bottom of page